Автор: admin
Публикувано на: 20.01.2009 13:31:02

Рейтинг:

Оук

Оук Айлънд е остров с площ от 57 хектара, намиращ се до южния бряг на канадската провинция Нова Скотия. Той е един от 360-те малки острова, разположени в залива Махон Бей.

За Оук Айлънд от векове се носят легенди, че на него е заровено огромно съкровище, което става причина да е разкопаван в продължение на години. В момента обаче островът е частна собственост и трябва да имате предварително разрешение, за да го посетите.

Има няколко легенди за това кой е заровил съкровището на острова. Според една от тях това е дело на пирати, според друга, че е на испански моряци или британски войници, а трета гласи, че на острова са заровени безценни бижута на кралица Мария Антоанета.

Цялата сага около съкровището започнала през 1795г., когато 16-годишният Даниел Мак Гинис убедил още двама свои приятели, че на остова е заровено съкровище, според карта, която той бил намерил.

Тримата открили мястото, обозначено на картата, и започнали да копаят, като само на 60см. ударили на дърво и помислили, че са стигнали до съкровището, но се оказала платформа от дървени трупи. Това обаче не ги обезкуражило и те продължили да копаят, но стигайки до 7.5 метра дълбочина решили, че няма да могат да се справят сами.

През 1803г. Даниел и приятелите му намерили спонсор на безумната си идея и се върнали на Оук Айлънд. Те разчистили мястото и започнали отново да разкопават. На дълбочина 9 метра ударили на дъбова платформа, но и под нея нямало нищо. Загадъчното е, че на всеки тридесет сантиметра надолу се редували редове от въглен, замазка и камъни, по които имало странни букви и цифри.

Един ден тримата приятели достигнали дълбочина от 28.5 метра, но на другата сутрин ямата била пълна с вода. Те правили много опити да изпомпат водата, но ямата постоянно се пълнела до дълбочина 18 метра. Накрая търсачите се отказали окончателно от съкровището.

Опити за разкопки от други хора са правени през 1849г., 1864г., 1866г., 1893г., 1909г., 1931г., 1936г., 1965г. и 1970-та, като са използвани всевъзможни техники, включително помпи, захранвани от парни машини, динамит и изграждане на язовирни стени, които да спират водата. Много от опитите са завършвали трагично, поради което се смята, че съкровището е прокълнато.

В наши дни островът и неговата загадъчна шахта се изследват от учени, като тяхното становище е, че на него действително са живели пирати, но те не са го използвали за складиране на откраднати скъпоценности. Така че, ако имате път до Оук Айлънд не си носете кирките. Просто няма смисъл!

Снимки: oakislandsociety.ca и oakislandtreasure.com 

Галерия Оук Айлънд
Оук Айлънд – в търсене на пиратско съкровище
Оук Айлънд – в търсене на пиратско съкровище
Оук Айлънд – в търсене на пиратско съкровище
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg