Автор: admin
Публикувано на: 19.03.2009 02:14:26

Рейтинг:

Сакура

Поради топлата зима в Япония, се очаква тази година дърветата сакура (японска вишна) да разцъфтят малко по-рано от обичайното. Техните бели и розови цветове привличат ежегодно хиляди японски и чуждестранни туристи.

Обикновено, първите пъпки на сакура разцъфват на остров Хоншу в края на март, а последните в средата на май, в северните части на префектура Хокайдо. Периодът им на цифтеж е много кратък, като варира от няколко часа при дъждовно време до максимум 3 дни при слънчево.

Според метеоролозите, тази година първите пъпки ще разцъвтят на 20-ти март в Хоншу, на 25-ти март в Токио и на 27-ми март в Куамгае и Киото. Местните туроператори организират екскурзии, чрез които може да посетите изброените дестинации и да станете свидетели на цъфтежа няколко пъти. Пътуването трае 10 дни, като цената му възлиза на около 5-6 хиляди щатски долара.

Цветовете на дърветата сакура са един от символите на Япония, като пролетта в страната се свързва именно с техния цъфтеж. В миналото животът на самураите бил сравняван с този на цветовете - кратък, но красив и достоен. Не случайно, мотиви с разцъфтяли дървета има по повечето кимона, порцеланови съдове и други традиционни за Япония предмети.

Когато цветовете прецъфтят и паднат на земята, те образуват  изключително ефектна бяла или розова покривка. Местните събират тези цветове, съхраняват ги в сол и ги попарват с вряла вода, при което се получава благоуханно и леко питие. Напитката се сервира традиционно на сватби и други тържества.

Снимки: wikimedia.org

Галерия Сакура
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg