Автор: desci
Публикувано на: 19.04.2011 23:32:12

Рейтинг:

Амстердам

Амстердам е мястото, което хиляди хора по света свързват с по-свободните нрави – градът, в който човек може да усети свободата в една нейна по-пълна форма и тук не става на въпрос само за канабиса и традиционните „coffee shops” в Амстердам, където хората ходят за всичко друго, но не и да пият кафе. Атмосферата на града е особена – тя ти дава възможност да дишаш с пълни гърди, а гледките пълнят очите – канали и велосипеди, лодки и цветя, музеи и прекрасни паркове и от време на време по някой преминаващ трамвай – Амстердам предлага всичко това, и още много повече.


Амстердам е не само столица, но и най-големият град в Холандия, или както е по-правилно тя да се нарича – Нидерландия.  Днес в града живеят около милион и половина души. Летището Schiphol е добре свързано с всички големи европейски градове. В допълнение, бързи влакове на различни компании като TGV правят добра връзка с централноевропейските държави. Разстоянието между Амстердам и Париж например с тези влакове отнема около четири часа и половина. Amsterdam Centraal е централната жп гара, от която има директна връзка с летището. Логистически удобна, близо до центъра на града, за съжаление обаче жп гарата не е място, където да се задържите – няма къде да седнете, а и е пълно със съмнителни типове, държащи да завържат разговор.


В Амстердам можете да разгледате много музеи. Може би най-известен е Rijksmuseum, където могат да се видят творби на Вермеер, Фердинанд Бол, Ван дер Хелст, Франц Халс и др. В Националния музей по модерно изкуство са изложени творби на Пикасо. Определено вашето внимание заслужава музеят на Ван Гог. Той притежава най-голямата в света колекция с творби на Ван Гог – 200 картини с масло, 500 рисунки и 700 писма.  Бродейки между двата етажа и разглеждайки шедьоврите на гения на импресионистите, ще се изкушите да прочетете личната кореспонденция на Ван Гог с брат му Лео по стените. На втория етаж пък има картина, в която ако погледнете с наличната техника ще различите различните картини, които художникът е нарисувал една върху друга. Толкова много страст има в наситените цветове – човешки емоции, болка и възторг, и всичко това Ван Гог успява да внуши с картините си и да предаде на нас – зрителите, отдалечени от твореца в една друга епоха. Именно затова е и толкова велик.


Тръгвайки си от музея на Ван Гог можете да се разходите в приятен парк, да похапнете, да си купите сувенири и да поемете пътя обратно към хотела в който сте отседнали. Лесно е да се загуби човек из малките улички и многото канали, така че е добра идея да си носите карта. Също добра идея е да отскачате бързо от пътя на велосипедистите, защото те няма да го направят – профучават край вас или през вас като стрела, направо са си опасни. А колелета в Амстердам – колкото искаш.


Ако се случи да посетите холандската столица, непременно се отбийте на пазара на цветята, дори и да не сте почитател. Там можете да намерите буквално всякакви цветя и семена, а продавачите са наясно с режима на изнасяне за различните страни и необходимите за това документи. На пазара на цветята можете да намерите растения от цял свят и разбира се – много и всякакви видове лалета – не ги подминавайте, все пак сте в страната на лалетата. Ако не за вас, купете семената за подарък, все някой ще им се зарадва.


Много се говори за coffee shops – типични за Амстердам. Това, което е важно да знаете е, че това са места, където се предлагат леки наркотици. Ако ви стиска и искате да ги опитате – това е мястото. Все пак е препоръчително да не сте сами. Амстердам наистина е свърталище на всякакви типове, в това число и на наркомани, и рискувате да се озовете в опасна компания, ако не внимавате.


Дали за разходка из музеите, за покупка на редки цветя или за да се отбиете в coffee shop, Амстердам е изключително приятно място и ще ви се прииска отново да го посетите. И ако го направите, най-добре планирайте посещение през пролетта, когато цъфтят лалетата, за да комбинирате престоя си с красотата и хармонията на цветовете.


Снимки: тук, тук и тук

Галерия Амстердам
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg