Автор: desci
Публикувано на: 23.03.2011 18:48:13

Рейтинг:

Археологически

Само на 20 километра от Русе, до село Иваново, се намира уникален паметник от българското средновековие – Ивановските скални църкви. Разположени на около 40 метра над земята, се виждат пещерите, които през средновековието са били убежище на българските аскети и монаси исихасти. Естествените пещери в скалите били разширявани от манасите, изписвани и превръщани в църкви, параклиси и места за обитание. Има нещо величествено в гледката, която се открива над сегашния манастир – стръмни стълби се вият по скалите, давайки достъп до някогашната светиня на исихастите. Човек неволно затаява дъх и се опитва да си представи какво ли би било наистина да се живее в тези свещени пещери и да се общува с бога някъде там – между небето и земята.

 

Ивановските скални църкви представляват комплекс от около 20 средновековни църкви, параклиси и килии. Откритите повече от 300 помещения, които са били обитавани през XI и XIV век свидетелстват за духовния живот през времето на Второто българско царство. Има данни, че в Ивановските скални църкви е живял българският патриарх Йоаким, а според някои цар Георги Тертер е дочакал там края на дните си.

 

Популярността на Ивановския манастир се дължи на запазените фрески, датиращи от XIII и XIV век, които могат да се видят в пет от скалните църкви. Най-богато украсена е църквата Господев дол, намираща се в едноименната местност. Друга известна църква е Затрупаната църква, в която също има запазени стенописи. Тя се намира в местността Писмата. Един от нейните ктитори е бил самият цар Иван Асен II. Неговият портрет пък е намерен в Погребаната църква, където той държи в ръцете си умален модел на църквата. Друга забележителна църква носи прозаичното име Църквата и е била основана от цар Иван Александър. В нея също са запазени ценни стенописи. Ивановските скални църкви са включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на световното природно и културно наследство.

 

Ивановските скални църкви са обект, включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Читателски коментари

Tourist Information Centre - http://www.haskovo.com/ 2011-04-17 12:08:21 0 отговори

Tourist Information Centre - http://www.haskovo.com/

Прочетете и за Скалната църква при с. Михалич http://www.haskovo.com/bg//

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg