Автор: Svetla
Публикувано на: 07.03.2011 12:22:35

Рейтинг:

Асеновата

Високо в красивите Родопи се издига една от най-посещаваните и обичани български крепости. Асеновата крепост се намира само на няколко километра от Асеновград, разположена върху висока, непристъпна скала.

По тези места е имало поселения още по времето на траки и римляни, за което свидетелстват откритите по време на археологически разкопки артефакти. През 9 век Византийската империя оценила стратегическото място и издигнала малка стражева крепост-кула, която да охранява както границите на империята, така и прохода към Беломорието. Постепенно към крепостта се обособяват няколко села и твърдината разширява своите граници, а значението и като охранителна крепост нараства.

Първите писмени сведения за Асеновата крепост достигнали до нас датират от 11 век, когато крепостта е спомената от устава на Бачковския манастир. По това време Асеновата крепост е разполагала със собствена армия и администрация.

Крепостта се разгръща на площ от около 15 декара и представлява един уникален архитектурен шедьовър. Разположена на четири тераси, Асеновата крепост всява респект още щом я обгърнеш с поглед. Интересното е, че крепостните стени следват естествения релеф на местността, като най- непристъпните склонове не са оградени с каменни зидове.

По време на своето съществуване Асеновата крепост е претърпяла редица поправки, като най-големите от тях са извършени по времето на Иван Асен Втори, чието име носи и самата крепост. По негово нареждане е издигната и църквата "Света Богородица Петричка", която е и единствената напълно запазена до наши дни сграда.

Асеновата крепост е съществувала до 1410 година, когато е разрушена по време на османското нашествие по нашите земи.

Крепостта е напълно проучена, като най-интензивни археологически проучвания са проведени в периода от 1970 до 1978 година. Разкрити са крепостни стени с дебелина 2,9 метра и запазена височина до 3 метра, сгради в цитаделата - кула, водохранилище, жилищни помещения и църквата "Света Богородица Петричка".

Днес Асеновата крепост е сред 100-те Национални туристически обекта на България и е отворена за посетители целогодишно.

Асеновата крепост
Асеновата крепост
Асеновата крепост
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg