Автор: desci
Публикувано на: 20.04.2011 07:25:54

Рейтинг:

Часовниковата

Недалеч от София се намира интересен обект, част от 100-те национални туристически обекта на България – Часовниковата кула в Ботевград. Кулата е забележителна с много неща. Извисяваща се на 30 метра, тя е най-високата часовникова кула не само в страната, но и на целия Балкански полуостров. Изпълнявайки функцията си – да отмерва точно времето, стратегически разположена в центъра на града срещу сградата на общината, Часовниковата кула отдавна се е превърнала в любимо място за срещи на ботевградчани и в символ на града. Днес тя присъства и в герба на Ботевград.


Кулата е построена в далечната 1866 г. от майстор Вуно Марков. За съжаление, името на архитекта се е загубило през годините. Издигната е по предложение на Мидхад Паша. Часовниковият механизъм е изработен от ботевградчанина Генчо Наков, а камбаната е дело на майстора от Банско – Лазар Димитров. Днес механизмът на часовника отброява часовете с камбанен звън, но в оригиналния си вид на върха на кулата е имало дървена къщичка, от която на всеки кръгъл час е излизала фигурка на турчин с фес, който се е покланял докато камбаната звъни. След Освобождението тази част от часовника е унищожена, за да се разделят местните с турския символ. Часовниковият механизъм, отброяващ часовете днес, е дело на майстори от Етъра, а оригиналният механизъм се съхранява в музея в Ботевград.


Кулата е забележителна и с архитектурата си причислявана към бароковия стил. Бароковите елементи са тези, които я отличават от другите часовникови кули в страната и са причина тя да попадне в списъка на националните туристически обекти. Формата прелива от каменна зидария в четириъгълната основа в извити барокови стени, завършващи с украсени със стенописи корнизи и извисяваща се шестоъгълна кула.


Обект № 81 от 100-те национални туристически обекта стои дискретно и днес в центъра на Ботевград и очаква своите посетители. Ако планирате посещение обаче, направете го след 3 май, тъй като в момента тече ремонт на кулата. На 3-ти май ще бъде открит новият музей на града, част от инициативите по отбелязването на 145 години от построяването на Часовниковата кула и кулата ще ви очаква - с освежен външен вид и все така точно отмерваща бягащото време, там – на площада в града, носещ името на Ботев.


Снимка: bulgariatravel.org

Часовниковата кула в Ботевград
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg