Автор: admin
Публикувано на: 16.04.2010 11:23:28

Рейтинг:

Частник
Правителството на мексиканския щат Юкатан обяви, че е сключило сделка с частен земевладелец, според която властите са му прехвърлили парцел с големина 83 хектара, върху който се намира древният град на маите Чичен Ица.

Преговорите между губернатора Ивон Пачеко и новият собственик на парцела, Ханс Юрген Барбачано, са започнали още преди около година, но всичко е било финализирано на 30 март.

Стойността на сделката е 220 млн. песос, което е около 17,8 млн. долара. Правителството се е принудило да продаде ценната историческа местност, за да може да запази наследството на Юкатан, тъй като то не разполага със средства за нейната поддръжка.

Чичен Ица е древен град с множество каменни сгради, с различна степен на запазеност, като някои от тях са реставрирани. Той е основан през VII век от маите, през Х век е превзет от толтеките, а през XII век владетелят Хунак Кел го разрушава и превръща в руини.

До момента в Чичен Ица са открити множество останки от сгради, строени както от маите, така и от толтеките. Сред тях са 9-степенната пирамида Кукулкан, храмове, обсерватории и игрище за различни видове спорт.

Чичен Ица е признат от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство и е втората най-популярна туристическа дестинация в Мексико. През 2007г. градът на маите беше обявен за едно от новите седем чудеса на света.
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg