Автор: admin
Публикувано на: 10.03.2009 23:04:29

Рейтинг:

Древният

Узбекистанският град Бухара (в превод от санскрит манастир) е бил сред главните спирки по Пътя на коприната, което го е превърнало в процъфтяващ център на търговия, обучение, култура и религия. В него и до ден днешен могат да се видят впечатляващи архитектурни забележителности.

През 1997г. бяха отпразнувани 2 500 години от основаването на града, а околността се населява повече от 5 000 години. Бухара е бил един от основните центрове на Персийската империя. Градът е известен още с това, че в него са живели философът Авицена и поетът Рудаки.

От 12 век сл.Хр. в Бухара са започнали да се строят грандиозни сгради. Една от най-забележителните постройки от този период е минарето Калян, което е построено през 1127г. Неговата основа е с диаметър 9 метра, а на височина то се извисява на впечатляващите за онова време 46 метра. Тогава се е смятало, че от върха му се вижда краят на пустинята.

През 1417г. един от внуците на монголския завоевател Тамерлан – Улугбек основал в Бухара първото медресе, в което се преподавали всички познати до момента науки. Сградата има много по-сложна архитектура от тази на повечето медресета и се счита за една от най-красивите и живописни.

Бухара е бил дълго време и център на магическото учение на майсторите суфи. Най-популярният сред тях бил Баховудин Накшбанд, а най-талантливият му ученик - всеизвестният хитрец Настрадин Ходжа, чийто образ е пресъздаден в много приказки.

От няколко години в Бухара се възстановяват усилено исторически сгради, които са открити при разкопки. Правителството на Узбекистан се надява те да привлекат множество нови туристи.

Снимки: wikimedia.org

Галерия Град Бухара
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg