Автор: admin
Публикувано на: 31.03.2009 02:09:51

Рейтинг:

Египет

Египетските власти решиха да отворят за туристи Наклонената пирамида в Дашур. До момента посетителите можеха да и се любуват само отвън, но след около месец ще имат възможност да видят и вътрешността и. Облагородяването на района около пирамидата е струвало на страната 3 милиона щатски долара.

Директорът на националния музей в Кайро Захи Хавас съобщи, че за първи път ще бъде разрешено влизането на туристи в Наклонената пирамида, като до една година още две пирамиди в страната ще станат достъпни за посетители.

Наклонената пирамида се намира в царския некропол на Дашур, който е разположен на 40км. от Кайро. Тя е издигната от фараона Снофру, баща на Хеопс, преди 4 600 години. Нейното наименованиe произтича от това, че ъгълът на стените в основата и започва от 54 градуса, но в последствие е променен на 43 градуса.

По отношение на нестандартната форма на пирамидата археолозите са на мнение, че по време на строежа и са се проявили признаци на нестабилност, което е довело до необходимостта от промяна на градуса на стените. В противен случай е имало опасност от срутване.

След завършването на пирамидата, фараонът Снофру бил напълно разочарован от резултата. Това го подтикнало да започне строителство на друга гробница, която днес е известна като Червената пирамида и е четвъртата по големина в Египет.

Снимки: Wikimedia.org 

Египет отваря за туристи Наклонената пирамида в Дашур
Египет отваря за туристи Наклонената пирамида в Дашур
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg