Автор: admin
Публикувано на: 01.10.2009 16:12:16

Рейтинг:

Хавай

Хавай, известен още като „Големият остров”, е най-обширният в Хавайския архипелаг, чиято площ е два пъти по-голяма от тази на всички останали острови взети заедно. Именно неговото име носи 50-тият щат на САЩ.

Островът е смятан за един от най-зашеметяващите и тези с най-разнообразна природа. По последни данни неговата площ е 10 432кв.км., но тя постоянно нараства, в следствие на стичане на разтопена лава в океана. Средните годишни температури варират от 21.5 до 25 градуса по Целзий, но по върховете падат значително.

Произходът на Хавай е вулканичен, както и на останалите острови от архипелага, като той е формиран от 5 отделни вулкана - Кохала, Мауна Кеа, Хуалалай, Мауна Лоа и Килауеа. Последният е най-активният вулкан на Земята, Мауна Лоа е най-големият, а Мауна Кеа е най-високата планина в света, чиито връх се издига от дъното на Тихия Океан на 10 203м. височина. От обсерваторията, изградена на Мауна Кеа, могат да се видят 90% от звездите, намиращи се в перспективата на планетата Земя.

За разлика от типичните за останалите острови в Хавайския архипелаг плажове с бял пясък, на Хавай те са рядкост, въпреки че по дългата 429км. крайбрежна ивица има над сто плажа. Тук се отличават четири типа плажове – с черен пясък, със зелен, с бял и така наречените „сол и пипер”, представляващи смесица от бял и черен пясък.

Най-големият град и административен център на остров Хавай е Хило, наричан още “Най-влажният град на Америка” и “Столицата на орхидеите”. В следствие на изключително голямото количество валежи, тук има множество тропически растения, сътворяващи спиращи дъха гледки.

Снимки: cnbattson, stevecadman и romeocat

Галерия Остров Хавай
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg