Автор: admin
Публикувано на: 04.08.2009 14:05:45

Рейтинг:

И

Ако смятате, че задължително трябва да пропътувате няколко хиляди километра и да се прекачвате от самолет на самолет, за да отидете на почивка на тропически остров, то се заблуждавате, защото от 2004-та година само на 60км. от немската столица Берлин функционира така нареченият Tropical Islands Resort.

Атракционът представлява огромен балон с размери 360м. дължина, 210м. широчина и 107м. височина. Със своите 5.5 милиона кубически метра, съоръжението е най-голямото от този род в цял свят, като за построяването му компанията Cargolifter AG е похарчила 78 млн. евро. Първоначалното му предназначение е трябвало да бъде дом на най-големия създаван някога аеростат (Aerium CL160), който обаче никога не е бил построен.

След като проектът бил изоставен и хангарът останал неизползваем, на компанията Malaysian Tanjong и хрумнало много интересно предназначение за гигантското съоръжение. Тя го закупила и инвестирала в него още 17,5 млн. евро, за да го превърне в истински тропически остров, функциониращ дори и през студените зимни месеци. Официалното откриване на Tropical Islands Resort се състоя на 19-ти декември 2004-та година, като курортът разполага с всичко, което притежава един тропически остров, че дори и повече.

На разположение на посетителите има лагуни, плажове с обща площ 8 000кв.м. и дори тропическо селище, където има ресторанти и барове, като 80% от целия атракцион е залесен с над 500 вида дървета, храсти, треви и цветя. От Malaysian Tanjong са заменили някои от горните панели с прозрачни, като по този начин в съоръжението влиза и естествена слънчева светлина.

Може да се каже, че Tropical Islands Resort има своя собствена екосистема, тъй като за напояване на растенията се използва водата в съоръжението, а изпаренията се събират в купола и понякога дори вали ситен дъжд. Умишлено вътре няма животни, тъй като те биха създали опасност за здравето на хората, но в скалите и по дърветата са вградени и монтирани специални високоговорители, от който излизат животински звуци.

Закритият тропически остров може да побере едновременно 7 000 човека, а персоналът му наброява 500 души. Билетът за един ден престой е €25 за възрастни и € 19.50 за деца от 4 до 14 години, а за малчуганите под 3 години е безплатно. На посетителите се предлага и възможност за нощувки в специално изграден къмпинг до един от плажовете.

Снимки: wikimedia.org

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg