Автор: desci
Публикувано на: 21.03.2011 12:38:14

Рейтинг:

Журналистически

Приключи вторият журналистически тур на тема „Културно-познавателен туризъм”, част от проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013). Бенефициент по проекта е Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Турът беше организиран и осъществен от Съншайн Турс – изпълнител по проекта.

 

Целта на тура е запознаване на обществеността с по-малко известни туристически атракции от крайдунавските градове в България. Маршрутът стартира от град Свищов и включи Русе, Силистра и Шумен, както и културни и исторически обекти, намиращи се в близост до тези градове. Участваха журналисти от над 20 национални и регионални медии.

 

Журналистите имаха възможността да се срещнат с представители на местното управление – кметове, областни управители, администрация. Директорите на регионалните исторически музеи в Русе, Силистра и Шумен, както и видни археолози и изследователи на българските старини, дадоха изключително изчерпателна информация за обектите в района.

 

Съева дупка, Ивановските скални манастири, Бесарбовския манастир, средновековния град Червен, римската легионна крепост и ранновизантийски град Нове бяха само част от акцентите в програмата. Ентусиазмът на местните общини е заразителен и всички те работят по редица европейски проекти, които ще направят туризма в техните общини още по-достъпен и ще промотират местните атракции.

 

За съжаление, част от най-уникалните исторически паметници, открити на територията на нашата страна, се намират в окаяно състояние – като например уникалната римска гробница от IV век в Силистра, както и Южна крепостна стена на Дуросторум-Дръстър-Силистра - едно от най-мощните военно-отбранителни съоръжения в България от Късната Античност и Средновековието, в която без никаква логика е вписан съвременен търговски център. Ако не се вземат спешно мерки от държавата, тези два уникални исторически паметника ще бъдат безвъзвратно унищожени и списъкът с културните и исторически обекти, с които се гордеем и се надяваме да привлечем туристи в България, значително ще обеднее.

 

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Журналистически тур за насърчаване на културно-познавателния туризъм в Дунавския регион
Журналистически тур за насърчаване на културно-познавателния туризъм в Дунавския регион
Журналистически тур за насърчаване на културно-познавателния туризъм в Дунавския регион
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg