Автор: admin
Публикувано на: 28.01.2009 13:50:06

Рейтинг:

Карнавалът

Карнавалът в Рио де Жанейро е най-известният и най-посещаваният в цял свят. Всяка година той привлича между 0.5 и 1 милион туристи, въпреки че подобни карнавали се провеждат във всички градове в Бразилия и според местните жители пищната фиеста в Рио е за пред чужденците, а истинското веселие е в по-малките градчета.

Първият фестивал в Рио де Жанейро се е провел през 1723г., но познатият ни днес парад датира от 1830г. Карнавалът е европейска традиция, която католиците колонизатори пренасят в Новия свят, а африканските роби с техните страстни ритми и движения превръщат в истинска фиеста. Резултатът е новото понятие карибски карнавал, който тресе цяла Южна Америка.

Най-прочутият карнавал безспорно е този в Рио де Жанейро. Той винаги започва в събота, 40 дни преди Великден, и завършва във вторник, последният ден преди постите, като фиестата се вихри непрестанно четири дни и четири нощи. Тази година карнавалът ще се проведе от 20-ти до 24-ти февруари.

По традиция в петък вечер, преди същинския карнавал, се провежда шествие по улиците на Рио де Жанейро, по време на което Крал Момо се възкачва на трона. Кралят се избира измежду най-дебелите жители на града, като условието е да тежи поне 100кг. В края на шествието кметът на града връчва на Краля на фестивала ключовете от Рио, предавайки му символично управлението, без властта му да може да се простира върху полицията.

В събота се представят школите от „А” лигата, които се борят за участие във Висшата лига през следващата година. На тези школи им се предоставя възможност да избират за танците си между пет вида карнавални костюми и шест вида бански.

Кулминацията на карнавала е в неделя, когато 14-те най-добре представили се през годината школи по самба, съставляващи т. нар. "висша лига", се борят за шампионската корона. Всяка от тях показва уменията си през 90-те минути слава на прочутия булевард "Самбадром" (дълъг 700м. и разполагащ с над 70 000 седящи места), представяйки своя сцена и оригинален сюжет. Ежегодно всяка школа изразходва около 1 милион долара по подготовката за карнавала. 

Ако искате да видите с очите си прочутия карнавал в Рио де Жанейро и да вземете участие в безкрайните фиести, то ще трябва да си заделите около 2000 евро за десетдневна екскурзия, като местата за самия карнавал се заплащат допълнително. Въпреки цените си от 100 до 500 евро, билетите се изкупуват още в деня на пускането им, затова е препоръчително да се снабдите с пропуски чрез туроператора. Срещу допълнителни 500 евро може да си осигурите участие в шествието заедно с танцьорите, както и няколко урока по самба и костюм на съответната школа.

Снимки: rio-carnival.net

Читателски коментари

Анонимен 2011-04-29 09:45:41 0 отговори

Анонимен

Изпращам тази чудесна статия на една моя виртуална приятелка,която мечтае за карнавала в Рио.Пожелавам и от все сърце да го посети и се наслади на това грандиозно шоу,да го наблюдава от булеварда Самбадром и защо не да се запознае с крал Момо!!!

Дария - 2011-01-20 22:50:06 0 отговори

Дария -

Эх, братья славяне!!! Вот читаю я и всё понимаю!!! И как же радостно!!! А статья хорошая. Надо бы как-небудь на карнавал съездить)

Анонимен 2010-01-05 21:35:00 0 отговори

Анонимен

strahoten karnaval

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg