Автор: admin
Публикувано на: 15.07.2009 01:17:51

Рейтинг:

Ката

Скалните образувания Ката Джута в Астралия, познати още като планината Олга, са не по-малко впечатляващи от Улуру и имат същото религиозно значение за местното население – аборигените.

Планината Олга се намира на около 30км. от Улуру и представлява съвкупност от 36 обли скали, които са разделени една от друга, закръглени и полирани от вятъра. Най-високата точка на Ката Джута е връх Олга, извисяващ се на 546 метра над земята, което е с почти 200 метра повече от Улуру.

Както вече споменахме, Ката Джута е свещено място за аборигените, като името му в превод означава „много глави”. С природния феномен се свързват редица легенди, като според една от тях там живее огромната змия Уанаби, която слиза само по време на сухия сезон. Голяма част от митологията обаче е позната само на местните и не се разкрива на външния свят.

Алтернативното наименование Олга идва от едноименния връх, който е наречен на испанската кралица Олга през 1872г. от английския изследовател Ърнест Гилс. През същата година той изследвал скалните образувания Улуру и Ката Джута.

Снимки: Rob Inh00d, nosha и bunnicula

Галерия Ката Джута
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg