Автор: desci
Публикувано на: 21.04.2011 00:57:07

Рейтинг:

Кипър

С наближаването на летния сезон обикновено започваме да правим планове къде да отидем, за да разпуснем след напрегнатата работа през годината и да заредим батериите си. Слънцето и морето постепенно изтласкват всичко от съзнанието ни и започваме мислено да стягаме куфарите. Това е и моментът, в който мнозина от нас се сещат за южните ни съседи, защото всички сме чували, че в Гърция и Турция на морето се почива чудесно. А най-хубавата част за почивка са разбира се островите.


Сред всички други има един остров, който нито е гръцки, нито е турски, макар и двата официални езика там да са именно тези двата и това е остров Кипър. Кипър е прекрасно място за почивка. Характерната атмосферта на острова се усеща още с кацането на самолета, когато на човек му се струва, че границата между водата и земята е доста размита и сякаш пистите на самолетите са мислени, за да я достигнат. Веднъж приземили се на кипърска земя, можете да вземете автобус до Лимасол – най-известният курортен център на острова.


Ако не сте си написали домашното и не сте прочели нищо за Кипър, едно от първите неща, които ще ви изненадат е лявото движение. Всичко изглежда някакси наобратно и е трудно докато се свикне, особено при светофарите на големи кръстовища, когато ви се струва, че колите идват от грешната посока и минават точно там, където се каните да пресечете. Пресичането на улица в Кипър е цяло приключение – затова по-добре се запасете с време и нерви и свикнете с идеята, че шофьорите винаги имат предимство. Така ще ви е по-лесно.


Старата част на Лимасол е много красива. Основна забележителност е крепостта, в която някога се е оженил Ричард Лъвското сърце. Другите известни туристически обекти, като например Храмът на Аполон и Замъкът Колоси се намират извън града.


На практика Кипър е разделен на две части, като 59% от територията му се нарича Република Кипър, а останалата част на север е окупирана турска територия от 1974 г. Столицата на Кипър е Никозия. Известният храм на Афродита се намира в Куклиа, а гръко-римският театър – в Курион. Днес там се поставят шекспирови пиеси.


Кипър е вашето място, ако искате да си починете под лъчите на слънцето, да се порадвате на хубавото време и на местните специалитети. В Кипър ще ви предложат като местно ястие мусака, която никак не е лоша на вкус. Друг деликатес е сиренето халуми. Добрата храна можете да гарнирате с кипърско вино, което както ще ви кажат е 37-мото вино от класацията на най-добрите вина в света. Много са хубавите кипърски вина, но леки и подходящи за трапезата са Vasilikon и Onoufrios. Така че, не губете време – хващайте първия самолет и към Кипър!


Снимки: currybet и wiseguy71

Галерия Ларнака
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg