Автор: desci
Публикувано на: 18.04.2011 23:14:23

Рейтинг:

Крит

Крит е един от най-големите гръцки острови, както и един от най-забележителните. Разположен в Средиземно море, той е обичайна спирка за големите фериботи, кръстосващи морето. Населението на острова е по-малко от един милион души, а неговият главен град е Ираклион. Ираклион има голямо пристанище, където акостират кораби и фериботи, така че ако пристигате по вода, това е мястото, откъдето ще започне пътешествието ви на острова на Минотавъра.


Освен по вода, Ираклион е достъпен и по въздуха - градът има международно летище, на което оперират големите авиокомпании. Мнозина предпочитат да летят до там, но нищо не може да се сравни с удоволствието да пристигнете по вода, освежени от Средиземноморския бриз, измокрени от морските пръски и зачервени от вълнение.


Едно от първите неща, които правят впечатление на острова, са тесните лъкатушещи улички, някои от които са достъпни само за пешеходци и мотоциклетисти. И наистина – не съм виждала друго място, където да има толкова много мотоциклети, скупчени един върху друг, като на централния площад на Ираклион. Стотици мотоциклети, къщи, затрупани с цветя, и някакъв собствен ритъм на живот – нито забързан, нито спокоен – това са първите впечатления от острова.


Разбира се, една от първите асоциации, която възниква у всеки посетител на остров Крит, е легендата за лабиринта и чудовището Минотавър, за Ариадната и нишката, която помогнала на Тезей да излезе от лабиринта, след като погубил Минотавъра. Всъщност дворецът в Кносос наистина съществува и можете да го посетите, ако отидете до Крит – той се намира съвсем близо до Ираклион. Други забележителности в района са Венецианският замък на пристанището, няколко музея и църкви, както и музеят на Никос Казандзакис.


Вторият по големина град на острова се нарича Ханиа. Туристите обичат да го посещават заради Стария град, който е много добре запазен и притежава специфична венецианска атмосфера. Забележителен е и морският музей - Maritime Museum. В него можете да видите модели на различни плавателни съдове, уреди за навигация и документи, маркиращи развитието на морската история на Крит.


Крит не случайно е любимо място за почивка – там можете да правите няколко неща едновременно. Можете да си почивате, да обогатите познанията си по история, посещавайки многото музеи или просто да опитате да се потопите в местния бит и да прекарате едно незабравимо лято.


Снимки: shaggyshoo

Галерия Крит
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg