Автор: admin
Публикувано на: 22.03.2009 17:36:42

Рейтинг:

Манастирът

Манастирът Такцанг е сред най-големите забележителности в планинското Кралство Бутан, което се намира в Южна Азия, между Китай и Индия. То е една от най-слабо развитите държави в източното полукълбо, почти недокосната от западното влияние, а също и люлка на тибетския будизъм.

Такцанг се намира в Хималаите, на 3 120 метра надморска височина, и е разположен върху гранитни скали високи 700 метра, извисяващи се над долина Паро. Името му преведено на български означава "Пещерата на тигъра". Манастирът включва седем будистки храма, които са отворени за посетители, но до тях може да се стигне единствено пеша или на муле.

Според легендата, в средата на 8-ми век великият гуру Падмасамбхаве, който е разпространил будизма в Бутан, се оттеглил на гърба на летяща тигрица в една пещера, за да медитира. Това в последствие превърнало пещерата в един от най-важните паметници на установяването на будизма в Бутан и в едно от най-популярните места за поклонение в будисткия свят. 

Днес тази пещера е най-свещеното място на Такцанг, като около нея са разположени сградите на манастира, който е построен в сегашния си вид през 1692г. През 1998г. той претърпява пожар, след което е реставриран, като са използвани стари снимки и дневници, за да бъде доближен максимално до оригинала. 

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg