Автор: desci
Публикувано на: 27.04.2011 10:00:13

Рейтинг:

Мавзолеят

Има хора, които предпочитат да живеят в миналото, както и такива, които страдат от носталгия по едни други времена, за щастие завинаги отминали. За тях, както и за всички почитатели на историята, едно от най-емблематичните места в Москва, свързано с близкото минало – мавзолеят на Ленин, отново е отворено за посетители.


Мавзолеят беше затворен от февруари до април тази година за извършване на стандартните биохимични процедури, свързани със съхранението на мумията на Ленин. Такива се правят на всеки шест месеца още от създаването на мавзолея. За добро или зло, съвременните технологии позволяват добро съхранение на останките на Ленин за още дълги години напред.


Тялото на Ленин е положено в прозрачен саркофаг, създаден по проекта на архитекта Константин Мелников. Това е третият по ред саркофаг, като първите два отново са негови. Първият опит за покушение върху балсамираното тяло на Ленин датира от 1934 г., като през следващите години опитите продължават, но сериозни поражения няма. Последното посегателство е от октомври миналата година. И докато не се вземе решение мавзолеят да бъде затворен, а мумията на Ленин погребана – съдбата, която сполетя мумията на Георги Димитров, или някой от опитите на посетителите, които помнят делата му не успее, мавзолеят ще продължи да приема посетители, които ще имат възможността да зърнат „на живо” един от най-големите демагози на новата ни история.


Снимка: travel.dominik.net

Мавзолеят на Ленин в Москва отново приема посетители
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg