Автор: desci
Публикувано на: 25.03.2011 00:37:25

Рейтинг:

Непал

През месец април ще стартира кампания, инициирана от непалските власти за почистване на района на Еверест. Кампанията е предвидено да продължи до месец юни 2012г. Връх Еверест, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е най-високият връх на планетата се издига на височина 8 848 м. Местните го познават под името Сагармата. Той се намира на границата между Непал и Тибет. Известните изкачвания на първенеца датират от двайсетте години на миналия век, а оттогава много алпинисти и търсачи на силни усещания са свързали живота си завинаги с него, а някои и са намерили последния си покой там.

 

Зачестилите посещения в района през последните десетилетия за съжаление са оказали негативно влияние върху околната среда, изразяващо се предимно в натрупване на големи количества отпадъци. Усилията на местните да се справят с проблема засега не дават резултати и липсва функционална система за управляване на отпадъците.

 

Проектът има за цел съхраняването и управлението на богатото биоразнообразие в Национален Парк Еверест (Национален Парк Сагармата). Той предвижда събиране на около осем тона отпадъци от района на връх Еверест и известните трекинг маршрути от Лукла до базов лагер Еверест. Ще бъдат създадени 15 инсталации, свързани с управление на отпадъците и ще бъдат обучени около стотина специалисти, които да ги управляват.

 

Проектът се подкрепя от правителството чрез Министерството на околната среда и науката, което ще въведе нови правила, свързани с експедициите за изкачване на Еверест, както и с маршрутите на трекинг групите в района.

Галерия Еверест
Непал стартира кампания за почистване на Еверест
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсориBooking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg