Автор: desci
Публикувано на: 02.05.2011 19:02:38

Рейтинг:

Открива

Най-високата точка на планетата се издига на внушителните 8 848 м. и всяка година е магнит за най-добрите алпинисти от цял свят, както и за редица авантюристи. С настъпването на новия сезон за изкачване на най-високия връх – Еверест, 26 експедиции с общо 251 члена се приготвят да достигнат тавана на света. До средата на месец май експедициите ще пребивават на по-ниски височини с цел аклиматизация.


Според статистиката на Министерството на туризма и гражданската авиация на Непал, само от петък насам са издадени 704 разрешителни за катерене на различни върхове в Хималаите, на общо 83 експедиции. През изминалата година кандидатите са били 661, като само 347 от тях са успели да изкачат върха преди края на сезона, който завършва на 25 май. От статистиката става ясно още, че жителите на Непал, тръгнали да покоряват Еверест, все още са повече от чужденците.


От гледна точка на приходи, пролетният сезон за катерене е най-благодатен. Повече от $ 3.5 млн. са били приходите от такси за катерене миналата година през пролетния сезон. Тази пролет постъпленията до момента са $ 2.9 млн., като $ 2.3 млн. от тях идват от Еверест. Таксата за изкачване на най-високия връх в света варира от $ 25 000 до $ 70 000 на експедиция, според броя на участниците в нея и избрания маршрут. Максималният допустим брой на участници е 15.


Според официалната статистика, от момента на първото изкачване на връх Еверест през 1953 г. от Едмунд Хилари и шерпа Тензинг, 3 128 човека са успели да изкачат осемхилядника. Най-много са желаещите от Съединените щати, последвани от Индия, Великобритания, Япония и Австралия.


Снимка: rahuljyoung

Открива се новият сезон за катерачите в Непал
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg