Автор: admin
Публикувано на: 24.03.2010 11:59:49

Рейтинг:

Пътувайте
За да улесни избора на тези, които планират да прекарат един от най-светлите християнски празници извън страната, easyJet представя най-интересните великденски традиции и обичаи във Великобритания, Италия и Испания.

Великден във Великобритания

Великден е един от най-големите християнски празници във Великобритания. Според много теолози преди векове се е чествал празникът на красивата богиня на пролетта, наречена Еostre. Според тях, английското название на празника „Easter” ("Истър") идва точно от името на англо-саксонската богиня на изгрева и пролетта.

В различните части на страната има разнообразни традиции на Великден. Сред най-известните са даряване с боядисани великденски яйца и печене на великденски хляб. Може да опитате особено популярните „hot cross buns” на Разпети Петък - ароматни хлебчета със стафиди, на които е нарисуван кръст. В кембриджския народен музей има съхранено парче от Великденски хляб, опечен през 1919 година.

Една игра се играе от много години насам  - търкаляне по склонове и хълмове на боядисани яйца. Победител става онзи, чието яйце най-бързо стигне до долу. Това означава, че той ще се радва цяла година на крепко здраве.

Ако резервирате своите билети до Лондон за периода 02-05 април на easyJet.com, ви очаква незабравим семеен уикенд в духа на британските традиции и обичаи.

Великден в Италия

Едно от невероятните неща за Италия е, че всеки град има собствени традиции и обичаи, когато се празнува Великден. В много италиански села се разиграват страданията Христови, провеждат се великденски процесии. В магазините се продават огромни шоколадови яйца, пълни с изненади и увити в ярка гланцова хартия.

Подобно на повечето страни, Великден започва на Разпети петък, когато цялото семейство се събира на постна вечеря с ястия от морски дарове (скариди, миди и калмари). След вечеря е прието да се предлага прясно сварено еспресо с традиционни сладкиши от каноли, козунак „Панетоне” и тирамису. На самия Великден семейството се събира отново и се консумират различни пасти (лазаня и „manicotti”) и агнешко. За десерт се сервира сладък хляб с твърдо сварени яйца и топли кифлички.

„Colomba Pasquale” е прочутия италиански сладък хляб, който се пече във формата на гълъб. Типичното за него е, че се пече в Милано, в „меката” на сладкишите „Pasticceria Marchesi”. Ако запазите своя директен полет с easyJet от София до Милано в периода 03-06 април, освен великденските деликатеси, които трябва да опитате, може да прекарате няколко дни разглеждайки градските забележителности („Тайната вечеря” на Леонардо Да Винчи, готическата катедрала Дуомо и операта „Ла Скала”).

Великден в Испания

„Semana Santa” е испанското наименование на Великден. Това е най-важният празник в страната, който започва на „Domingo de Ramos” („Цветница”) и завършва на „Lunes de Pascua” („Великден в понеделник”). Отбелязва се с многобройни процесии на религиозните ордени в големите градове. Често участниците са с качулки, за да напомнят сцени от инквизицията. Огромни фигури на Исус и на светците се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни дори влачат железни вериги.

Всяка област, по-малък и по-голям град има свой собствен акцент в тържествата. Те са различни, но общото е, че илюстрират живота, красотата, културата, музиката и танците и тяхното религиозно значение.

Толедо е основна точка за тържествата на „Semana Santa”. Той е на около два часа път от Мадрид и лесно може да го посетите. Друга възможност е да предприемете еднодневно пътуване до Сеговия, Авила или Саламанка. Трябва да се има предвид, че хотелите в испанската столица за този период на годината са резервирани с месеци по-рано.

Хотелската верига "LateRooms", партньор на еasyJet, предлага на клиентите на авиокомпанията до 70% отстъпка за настанявания и престой до 14 юли 2010 година.

еasyJet лети директно от София до Мадрид Барахас. Най-удобните полети за Великден са планирани на 4 април (заминаване) и 6 април (връщане).
Галерия easyJet
Пътувайте в чужбина за Великден с easyJet
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg