Автор: desci
Публикувано на: 21.03.2011 13:32:59

Рейтинг:

Пещерата

Призната за една от най-красивите пещери в Европа, Съева дупка е част от „Стоте национални туристически обекта” на България и се радва на посетители целогодишно. Намира се близо до село Брестница, на 11 км. от Ябланица.

 

Пещерата е разположена на 520 м. надморска височина, дължината и е 205 м., а възрастта и според изследователите е около 3 000 000 години. Температурата в пещерата е десетина градуса, а влажността надминава 90%. Освен със сталактити, сталагмити и сталактони, Съева дупка радва окото и с редките хоризонтални образувания хелектити, както и с дендрити.

 

В пещерата има няколко галерии. Първата от тях е оприличена на купа сено, поради което се нарича Купена. Втората зала носи непоетичното име Срутището и напомня за голямо земетресение, случило се през 1893г. Тогава сталактитите в залата се отчупват и падат, а един от сталактоните, отчупвайки се придобива формата на оръдие. Космос е залата, в която можете да помечтаете – при малко повече въображение ще видите надвиснало над вас звездното небе, а според водача също Снежанка и седемте джуджета. При повече късмет можете да зърнете и постоянните обитатели на Съева дупка – прилепите, които през зимата спят на тавана.

 

Една от отличаващите се фигури в пещерата прилича на надвиснал над скалите средновековен замък и е дала името си на залата, в която се намира – Белия замък. Малко по-надолу пък може да се види сепия, рееща се в пространството, а не далеч от нея балетната пантофка на балерина, готвеща се за изящен скок.

 

Разходката свършва при своеобразна сцена, заобиколена с пещерни изваяния, спиращи дъха, наричаща се Концертна зала. Името на залата се дължи на прекрасната акустика и на факта, че в тази „Концертна зала” наистина понякога се провеждат концерти. Преди време дори имало идея за фестивал „Съева дупка”, но незнайно защо тази инициатива се провалила. Според водача залата спокойно побира към 30-40 души, но разбира се правилата трябва да се спазват, като престой в пещерата над 35 минути не е желателен.

 

За съжаление не липсват вандалски актове в Съева дупка. Както разбираме, за известен период от време пещерата е била затворена, тъй като кабелите за осветлението са били откраднати. Днес обаче осветлението е възстановено. Работи се по идеята то да бъде подменено със студено осветление, което да не нарушава екоравновесието в пещерата.

 

На тръгване от Концертната зала, водачът, който предвидливо е взел диригентската си палка, изпълнява импровизация на пещерния „орган”, намиращ се до пътеката. Звуците отекват в галерията и се отразяват в причудливите образувания. Сякаш външният свят е изчезнал и на негово място се е материализирал един друг свят дълбан от капките вода в камъка в продължение на милиони години, първичен и суров, извънземен, но невероятно красив, събуждащ в нас дълбоко скрити емоции и разтърсващ модерното ни съзнание.

 

Съева дупка е обект, включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за Насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Галерия Съева дупка
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg