Автор: desci
Публикувано на: 13.05.2011 14:17:30

Рейтинг:

Площад

Вечният град е притегателен център за мнозина – там винаги има какво да се види и какво да се прави. Дори само вървейки по улиците на Рим, неговият пулсиращ ритъм на живот завладява и влиза под кожата ни, карайки ни да си мечтаем отново и отново да се върнем там. Подтик, ентусиазиращ всеки турист да извършва заклинанието – да хвърли паричка във Fontana di Trevi, надявайки си тайно отново да се върне.


Известен с изящните си статуи, завладяваща архитектура и хора с гореща кръв, Рим предлага много места, които да направят престоя ви незабравим. И ако не сте типът човек, който докато не обиколи всички музеи не мирясва, а мечтаете за красота и преживявания подвластни на спокойствието и пастелната гама от чувства, добра идея е да се поразходите в италианската столица и да прекарате известно време по площадите и.


Един от знаковите площади на Рим безспорно е площад Навона (piazza Navona). Това е приказно местенце, известно с трите си фонтана, преливащи от фантастични форми и създания, артистичната атмосфера, дължаща се на многото художници, изложили произведенията си на площада, както и голямата глъч от хора, заведения, актьори и какво ли още не. Да отидете в Рим, а да не се отбиете на площад Навона е все едно да отидете в Париж и да подминете Шанз-Елизе.


Площад Навона е построен на мястото, където през 1-ви век се е намирал Стадионът на Домициан, а името, преведено от италиански, означава „голям кораб”. От тези далечни времена е останала запазена част от врата на някогашния стадион, днес намираща се в северния край на площада.


Най-големите забележителности на площад Навона са трите фонтана. Фонтанът на четирите реки (Fontana dei Quattro) Fiumi, дело на Бернини от 1651 г., разположен в средата на площада, е посветен на четирите големи реки известни през 17 век – Нил,  Ганг, Дунав и Рио де ла Плата. В близост до него са църквата Света Агнеса и Palazzo Pamphilj. Фонтанът на Нептун (Fontana di Nettuno) се намира в северната част на площада и датира от 1574 г. , а в южната част е Фонтанът на Мавъра (Fontana del Moro) от 1576 г. И двата са създадени от архитект Джакомо дела Порта.


Освен със скулптурни произведения и картини, площад Навона привлича посетители и с множеството арт прояви, които се състоят на него – театрални представления, фестивали, празненства... Разходката там задължително приключва в една от десетките уютни тратории на чаша кианти и паста.


Снимки: xiquinho

Галерия Площад Навона
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg