Автор: pavel
Публикувано на: 13.01.2012 17:34:45

Рейтинг:

Подписаха

Хотелите Исмена, Персенк, Орфей, Евридика и Девин в град Девин, Общината и местното ловно-рибарско дружество  подписват днес  Екологична харта  "Устойчиви Spa& Wellness дестинации“. Хартата съдържа над 100 мерки за подобряване и опазване на околната среда не само в хотелите, но в града и околността.

През изминалата година инициаторите на Екохартата работиха с експерти на Инициатива за зелен бизнес по намаляване на консумацията на енергия , за въвеждане на ефективни мерки за пестене на вода и управление на отпадъците. Подготвени бяха инструкции за обучение на персонали и отпечатани съвети към гостите, с които те биват насърчавани за екологично поведение.

Основна цел на проекта е преминаване към “зелени” и устойчиви бизнес практики от хотелите на територията на град Девин. Проектът се надява, че съвместната работа на хотелите и общината за прилагане на системи за управление по околната среда ще доведе до създаването на уникална туристическа екодестинация в Девин.

Основните ползи от проекта са: намаляване на разходите за потребление на ресурси (електричество, продукти, вода, и др.), участие на персонала в по-добра работна среда, брандиране на екодестинацията Девин, изграждане на местен капацитет за устойчиво регионално развитие и повишаване на знанията на участниците в проекта по устойчиви бизнес практики и прилагане на системи за управление по околна среда.

Подписвайки  Екологичната харта хотелите и Общината се ангажират да прилагат принципите и идеите, заложени в нея. Инициатива за зелен бизнес ще продължи да ги подкрепя в техните усилия.

Следващата стъпка е да се работи за сертификата EMAS, даван на организации, прилагащи успешна система за управление по околна среда. Схемата за управление по околната среда и одитиране – EMAS, е доброволен инструмент на ЕС за управление по околна среда. Организациите с такава регистрация отговарят на всички закони, спазват екологични и морални норми и водят активна политика по опазване на околната среда. Те си поставят конкретни цели и изпълнението им се контролира през равни интервали от време от независими експерти по околната среда. За пръв път ЕMAS е обнародван през юли 1993 г. като средство за екологична политика на Европейския съюз. Само три български компании досега притежават този документ.  В момента има още много фирми, които са на различни етапи от прилагането на схемата.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Програма Еко-Иновации на Европейската Комисия и Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Инициатива за зелен бизнес е създадена от Фондация ТАЙМ и българско-холандската фирма Таофес за подкрепа на устойчивото развитие сред малкия и среден бизнес.

Хартата можете да изтеглите тук: http://www.taofes.eu/news и от страницата на Фондация ТАЙМ

Подписаха Екологична харта за Девин
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg