Автор: admin
Публикувано на: 31.05.2009 22:12:19

Рейтинг:

Равни
Европейският парламент прие законопроект, според който всички пътници ще имат равни права, независимо какъв транспорт използват. Целта е да се въведат по-строги мерки и да се дават обезщетения в случаи на закъснение или инциденти на всеки, без значение дали е пътувал със самолет, автобус, влак или плавателен съд.

Пътниците ще имат право на обезщетение, ако закъснението е по-голямо от 2 часа, като в такива случаи превозвачите се задължават да осигурят алтернативен превоз. Потърпевшите имат право да откажат този транспорт, като при това положение трябва да им бъде изплатена цената на билета в двоен размер или да се възползват от него и да получат от компанията компенсация на стойност цената на билета плюс 50% отгоре.

Законопроектът предвижда и други мерки, които да подобрят качеството на пътуване. Пасажерите с намалена подвижност ще могат да се възползват от безплатна помощ през цялото време, а отговорностите на транспортните фирми при загуба на багаж, телесна повреда или смърт са сериозно завишени.

Все пак, се допускат случаи, в които превозвачите ще могат да се освобождават от отговорност, ако успеят да докажат, че отмяната на пътуването или закъснението не е по тяхна вина или е причинено от някой пътник. Ако закъснението е налице поради небрежност на шофьора или техническа повреда, обезщетението ще е на стойност 50% от цената на билета.

Компаниите ще могат да обжалват исковете за компенсации от страна на пасажерите в рамките на два месеца, но ако не направят това в този срок се счита, че нямат възражения. За разрешаването на конфликти ще бъде създадена независима комисия към транспортния сектор.

Снимка: flickr.com
Галерия Автобуси
Равни права за всички пътници в ЕС
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg