Автор: admin
Публикувано на: 05.01.2009 10:36:03

Рейтинг:

Река

Река Ахерондас, в чийто естуар се намира древното селище Амудия е световноизвестна с митовете и легендите, които се носят за нея. Според вярванията тя е с божествен произход.

По време на битката с титаните, реката утолила жаждата им и предизвикала гнева на Зевс, който я наказал за векове да тече под земята, размътил водите и и я направил горчива. Именно поради тази легенда, тя е известна още като Черната река или Камариотико (течаща под сводове).

Името Ахерондас идва от думата (ахос) «άχος», която означава тъга. То произтича от вярването, че по нея са преминавали душите на умрелите, за да достигнат до подземното царство на Хадес. Те били предвождани до там от Хермес, който ги предавал на стария лодкар Харон. Той от своя страна прекарвал душите на умрелите с ладията си до езерото Ахеруса.

Царството на долния свят се намира на мястото, където се събират реките Ахерондас, Кокитос и Пирифлегондас. Това е отбелязано и в стих 512-514, рапсодия 14 на Омир „Там където е на Пирофлегонтас ждрелото, Кокитос от Стикс пада и там двете реки се сливат”.

Дължината на река Кокитос е 26км., като при село Месопотамос тя се влива в Ахерондас. Името на Кокитос произлиза от думата кокио (κωκύω), която означава скръб.

Пирифлегонтас е извирала от мястото, където се намира манастирът Света Петка и се е отправяла на северозапад към езерото Ахеруса. Днес реката не съществува, поради разместване на тектонските пластове и пресъхване на изворите и. Нейното име проилиза от думите огън (пир πυρ) и пламтя (флегоме φλέγομαι), поради което тя е известна още като Огенената река.

Прочетете още за "Гръцкото историческо селище Амудия", "История на Амудия" и “Плажове в Амудия и Натура 2000”. Скоро очаквайте статията “Забележителности в  Амудия”.

Материалът стигна до Вас с помощта на Marfi!

Снимки: goammoudia.gr

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg