Автор: desci
Публикувано на: 29.03.2011 10:39:09

Рейтинг:

Руините

Не далеч от Дунава, само на 35 км. от Русе, се въздига средновековният град Червен като непревземаема крепост върху стръмния скален рид над река Черни Лом. Стръмните скали на места достигат до 100 метра височина и дори днес гледката от останките високо горе в скалите е внушителна. Малцина знаят, но Червен е един от най-значимите Центрове на Втората българска държава XII – XIV в. По време на своя разцвет градът е разполагал със собствен митрополит и болярин. Има данни, че територията на Червен е била обитавана още по тракийско време, а през VI век там се е въздигала ранновизантийска крепост. Истински известен обаче Червен става през 1242 година, когато средновековната българска Червенска митрополия го избира за свое седалище.


Подобно на други средновековни български градове, планът на Червен включва вътрешен и външен град. Вътрешният град е добре укрепен върху стръмния скален рид, а външният град се намира в подножието на скалите. Останки от външния град са открити и по съседните хълмове. Смята се, че към края на XIV век територията на средновековен Червен надхвърля 1 кв.км. Вътрешният град бил ограден от здрава крепостна стена с бойни кули. За да направят непревземаемата естествено защитена крепост още по-сигурна, направили крепостната стена с внушителна дебелина, достигаща на места три метра.


По време на своя разцвет Червен бил важен религиозен и административен център, а търговията и занаятите процъфтявали. Упадъкът започнал с османското нашествие през 1388г., когато Червен бил разрушен.


Васил Златарски е пионер на разкопките при Червен. Неговият екип започва разкопки през 1910г., а от 1961г. насам редовно се провеждат разкопки. През лятото пристигат чуждестранни студенти на практика. До момента археолозите са разкрили останки от голям феодален замък, крепостни стени, 13 църкви, жилища, обществени сгради, улици, работилници, както и два подземни водоснабдителни прохода, които са добре съхранени.


Гордостта на Червен е прекрасно запазената крепостна кула от 14 век, която е послужила като отправна точка за възстановяването на Балдуиновата кула във Велико Търново. Археологически находки от средновековния град се съхраняват в Националния исторически музей и в археологическия музей в София, както и в Регионалния исторически музей в Русе. Сред тях интерес будят няколко монетни съкровища, накити, въоръжение и други.


Червен е обявен за национален археологически резерват през 1965г., част е от 100-те национални туристически обекта и е включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).


Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион


Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Галерия Червен
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg