Автор: desci
Публикувано на: 24.03.2011 01:25:31

Рейтинг:

Русе

Русе е известен не само като може би най-красивият български град край Дунава, но и като град с богата история и традиции, гордеещ се с уникалното си културно наследство. Обликът на града се определя на първо място от специфичната му архитектура, която в централната градска част, датираща от края на XIX и началото на XX век, представлява приятна смесица от различни архитектурни стилове – барок, модерн, неокласицизъм и сецесион. В допълнение се усеща силно влиянието на виенската архитектура. „Малката Виена”, както наричат Русе, печели приза за най-красив град в България през 2009г.

 

Има много причини, за да се посети Русе. За изкушените от историята, 23-вековната история на града е достатъчен повод. Едно от най-притегателните имена в историята на града е крепостта Секстагинта Приста, името на която означава „пристанище на 60 кораба”. Тя възниква през 69-70 г. по времето на император Веспасиан и представлява военно средище и флотска станция. Археологическите проучвания на обекта продължават, а в регионалния исторически музей може да се види експозиция, посветена на проучванията на Секстагинта Приста.

 

Освен с история, Русе може да се похвали и като градът, в който много неща се случват за първи път в България, например първата ЖП линия – Русе-Варна е открита през 1867г., първата пивоварна фабрика „Света Петка” отваря врати през 1876г., първата съвременна печатница пък заработва през 1864г. Тези факти не са чудни, имайки предвид, че Русе е един от най-значимите центрове на българското Възраждане.

 

Русе е богат на забележителности. Ако се разходите по централните улици ще имате удоволствието да видите шедьовъра на Арнолдо Цоки – Паметникът на свободата, който по нищо не отстъпва на други негови произведения като паметникът на Цар Освободител, намиращ се срещу Народното събрание в София и паметникът на Гарибалди в Болония. Улица „Александровска” предлага пътуване в миналия век сред шпалир от сгради, изградени в стиловете неокласицизъм и барок. Забележителни сгради са родният дом на Елиас Канети в Русе и Виенската къща, построена през 1900г. и за обзавеждането на която се носят легенди, че е било внимателно избирано и доставяно от цял свят.

 

В Русе има много красиви църкви, но може би най-известна е църквата Света Троица, простроена през 1632 година. Регионалният исторически музей, римската крепост Секстагинта Приста, къщата-музей „Градски бит и култура”, къщата на Калиопа и Пантеона на възрожденците са само част от забележителностите, заслужаващи внимание. Още една причина да се посети Русе е да се разгледат обектите, намиращи се в близост до града – средновековният град Червен, Бесарбовският манастир, Ивановските скални църкви.

 

Освен с уникалните си дадености, Русе може да се похвали и с редица събития, които организира. Градът е домакин на един от най-ярките фестивали на класическата музика в България – Мартенски музикални дни, който се провежда всяка година през втората половина на месец март. Първото издание на фестивала е било през 1961г. Празникът на Русе е на 6 май, Гергьовден, а наградите за изкуство, култура, образование и наука се раздават на 24 май. Градът е домакин на клавирния конкурс "Франц Шуберт" и родно място на много изявени българи като Никола Обретенов, Стефан Цанев, Емил Табаков, Мими Балканка и Виолета Шаханова. Също родом от Русе е гениалният български цигулар Васко Абаджиев.

 

Русе е включен в проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013).

 

Още за насърчаване на туризма в Дунавския регион

 

Да спасим римската гробница и южната крепостна стена в Силистра!

Галерия Русе
Русе – културната столица на Дунавския регион
Русе – културната столица на Дунавския регион
Русе – културната столица на Дунавския регион
Русе – културната столица на Дунавския регион
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg