Автор: desci
Публикувано на: 18.05.2011 14:51:15

Рейтинг:

Старият

Едно от най-любимите места за разходка в България без съмнение е Старият Пловдив. Близко до столицата, винаги гъмжащ от туристи, Старият Пловдив гостоприемно е разтворил врати за посетители, предлагайки наслада за всички сетива – красиви възрожденски къщи са надвиснали над калдъръмените улици, останки от римско и гръцко време радват познавачите, кокетни кафета и ресторантчета се срещат на всяка крачка, а тесните виещи се улички са буквално засипани с картини и сувенири, каращи и най-предубедените да поспрат за минутка.


Със своите 330 000 жители, Пловдив е вторият по големина град в България. Разположен на двата бряга на река Марица, той отстои на 50 км от Стара планина, на 15 км от Родопите и на 150 км от София. Седемте хълма, в подножието на които се намира, са му дали името „Градът на седемте хълма” или просто „Градът под тепетата”. Историята на града се простира до античността, смята се че Пловдив е съвременник на Троя, като според някои той датира  от 4 000 г.пр.н.е., а според други – от 6 000 г.пр.н.е.


През ранните години на своето съществуване Пловдив е принадлежал на траките, а доста по-късно – през 342 г.пр.н.е. той е завладян от Филип II Македонски. По-късно по тези места идват римляните, а през Средните векове Пловдив вече е част от Османската империя. Пловдив е богат на културни и исторически забележителности от всички епохи на своето съществуване, но най-притегателната точка в града за туристите си остава Старият град.


Старият град в Пловдив е археологически резерват, в който са съхранени къщи, строени през Възраждането по специална технология. Те представляват дървена конструкция с пълнеж от тухли, кирпич и печена глина. Големите къщи се състоят от салон и четири стаи в ъглите, на горния етаж те са украсени с еркери и допълнителни помещения. Известни в архитектурата като „пловдивски къщи” те са великолепно изписани и отвън и отвътре. Някои от тях имат пейзажно изографисани ниши, познати като „алафранга”. Най-известни от къщите са тези на Георгиади, Хиндлиан, Хаджи Драган Калофереца и др.


Други забележителности са Джумая Джамия от XIV век, църквата “Св.св. Константин и Елена”, катедралната църква “Св. Богородица”, Античният театър, построен от император Марк Аврелий и много други. Античният театър е място, добре познато на меломаните – всяко лято там под открито небе се провежда Вердиевият фестивал. Пловдив е известен с многото културни прояви в календара си, протичащи през цялата година, които в допълнение към Пловдивския панаир правят града желана дестинация по всяко време на годината.


Въпреки многото културни и исторически обекти в Стария Пловдив, най-голямото удоволствие си остава човек да се разходи в някой мързелив неделен ден по криволичещите калдъръмени улички, наслаждавайки се на обедното слънце и багрите, струящи от картините на Пловдивските художници, заели всяко свободно място в града, или да се отбие на чаша горещо кафе при Античния театър, където се долавят звуците на младите музиканти от Консерваторията. Атмосферата в Стария Пловдив ще ви разтовари от злободневните грижи и ще ви зареди с положителна енергия за цяла седмица. Ако ли пък се случи да има концерт – не го пропускайте. Той ще добави още нюанси, които да зарадват сетивата ви.


Снимки: klearchos

Читателски коментари

Ласка - http://laskasjourneys.blogspot.com/p/blog-page_02.html 2011-08-28 09:19:09 0 отговори

Ласка - http://laskasjourneys.blogspot.com/p/blog-page_02.html

Страхотно сте описали родния ми град. Браво!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg