Автор: vladi
Публикувано на: 18.02.2011 11:51:52

Рейтинг:

Туристическа

Най-новата и най-подробна досега туристическа карта на Източните Родопи се представя за първи път на традиционното международно изложение "Ваканция СПА и Експо" в София (17-19 февруари). Картата е направена от български и холандски експерти по проекта „Новото тракийско злато” и е отпечатана в две версии – на български и на английски език.

Картата представя всички забележителности на Източните Родопи, като е обхваната територията на десет цели общини (Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово) и части от още пет общини -  Харманли, Свиленград, Неделино, Любимец и Златоград с обща площ от 6 000 кв. км.

Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекта, 15 защитени местности, 13 религиозни обекта. Специално внимание със снимки и кратки описания е отделено на Перперикон, на Светилището при с. Татул, на крепостите Лютица, Моняк и Устра, на вила Армира, на пещерата Утроба, на Кромлех, известен още като българския Стоунхендж, на долмените в Източните Родопи, на тракийските култови паметници при селата Долно Черковище и Ночево, на Дяволския мост.   

Представени са около 20 вело и пешеходни маршрута с информация за забележителностите, които могат да се видят по пътя им, и с подробности за техните денивелация и дължина, както и за времето, нужно за прехода. Отбелязани са местата за наблюдение на птици (за орнитоложки турове),  точките, подходящи за наблюдение на бозайници и влечуги (за пътуванията от типа Wildlife), както и красивите панорамни гледки, които Източните Родопи разкриват.

Специална рисунка разкрива биоразнообразието на Източните Родопи, едно от най-богатите в Европа. С различни цветове е отбелязан разнообразният ландшафт на този район – гори и открити площи, което прави картата уникална.

Картата предлага актуална и подробна информация за пътищата, граничните пунктове в района, както и местата, където туристите могат да отседнат или да спрат, за да хапнат и да се освежат. Има и списък на туристическите и природозащитните центрове, музеите и експозициите в района, с данни за адресите и работното им време.

Тиражът на най-новата карта на Родопите е 2 500 броя - 1 500 бр. на български и 1 000 бр. на английски език.
 
Издаването й е финансирано от проекта „Новото тракийско злато”. Приходите от първия тираж на картата ще бъдат използвани за актуализираното й преиздаване.
                                                                                                      
Картата е само един от продуктите „Новото тракийско злато”. Холандско-българският екип на проекта започва работа по нейното продължение - издаването на първия туристически пътеводител за Източните Родопи.

Повече информация за проекта „Новото тракийско злато”:

„Новото тракийско злато” e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата в страната благотворителна лотария, която подпомага 75 неправителствени организация, работещи за по-честен и по-зелен свят.

„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта, опазвайки и възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм – уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.

Вижте повече на: newthraciangold.com

Туристическа карта разкрива потенциала на Източните Родопи
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg