Автор: admin
Публикувано на: 13.07.2009 00:50:16

Рейтинг:

Улуру

Скалата Улуру, известна още като Айерс Рок, е безспорно най-голямата природна забележителност в Австралия, привличаща годишно около 350 000 туристи. Природният феномен, извисяващ се на 348м. височина и с обиколка 8км., се намира в централната част на страната в Национален парк Улуру - Ката Джута.

Местното население (аборигените) нарича скалата Улуру, а името Айерс Рок и е дадено от английския изследовател Ърнест Гилс, който открива и изследва скалата през 1872г. Той я нарекъл в чест на тогавашния министър-председател на Австралия сър Хенри Айерс.

През 1985г. правителството на Австралия възстановява собствеността върху Айерс Рок на първоначалните и собственици – аборигените, за които тя е най-свещеното място на Земята. Местните вярват, че под повърхността на Улуру има кухина с енергиен източник, наричан от тях Tjukurpa, което в превод означава „Времето на сънищата”.

Обикалящите Улуру могат да се насладят на приказни пещерни и скални образувания, както и на множество древни рисунки, датиращи от преди 10 000 години. Аборигените твърдят, че техните прародители са населявали земите около Айерс Рок и са оставяли своята история чрез рисунки, които през годините постоянно са били обновявани, благодарение на което историята и легендите, свързани със свещеното място са се запазили и до днес.

Горният слой на Улуру е от ронлива пясъчна скала и е силно ерозирал. Една от най-големите атракции за посетителите са сменящият се цвят на величествената скала, в зависимост от метеорологичните условия и разположението на слънцето. Цветовете на Айерс Рок варират от огнено червено до виолетово-синьо, като има фотографи, които прекарват по няколко дни до скалата, за да заснемат колкото е възможно повече нейни цветове. 

Снимки: flickr.com

Галерия Улуру
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg