Автор: admin
Публикувано на: 18.06.2009 21:37:43

Рейтинг:

В

На 9-ти юни се състоя официалното откриване на нестандартния Хай Лайн парк, който се намира на височина 9 метра и е изграден върху платформата на отдавна нефункционираща влакова железница в Манхатън.

За радост на жителите и работещите в града, бившата ръждясала железница беше превърнат в истински оазис, разположен насред шумния и мръсен остров Манхатън в Ню Йорк.

През 1980г. по въпросните релси за последен път е минала мотриса, като оттогава до преди около година,  когато общинските власти на  Ню Йорк решават да го превърнат в парк, съоръжението е било запуснато. Бившият кмет на града Рудолф Джулиани искаше да разруши железницата, но нюйоркчани се обявиха против поради исторически съображения и той промени намерението си.

Досега за реализирането на този природосъобразен градски проект са изразходвани цели 170 милиона щатски долара. Той е дело на ландшафтния архитект Дилър Скофидио и компанията Renfro, които са били избрани сред 720 претенденти от 32 страни. Паркът се вписва перфектно в заобикалящата го градска среда, тъй като е изграден от стомана, бетон и стъкло.

За момента е отворена само първата част на парка, като ще има още две. Откриването на втората е предвидено за следващата година, но не се споменава кога ще бъде завършена последната част, поради затруднения по намиране на финансови средства, в следствие на икономическата криза. 

Галерия Хай Лайн Парк
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg