Автор: desci
Публикувано на: 08.04.2011 01:11:12

Рейтинг:

Великани

В последните години родните забележителности набират скорост – хората се умориха от пътувания до далечни дестинации и се обърнаха към българските чудеса. А в България наистина има какво да се види - културни традиции, исторически и археологически обекти, природни красоти. И винаги, когато се подрежда списъка с най-привлекателните туристически обекти, някои градове са просто абонирани за него. Градове като Белоградчик например, с уникалните Белоградчишки скали.


Белоградчишките скали заемат площ, простираща се на 30 километра дължина и от 3 до 5 километра ширина. Височината им на места достига 200 метра. Но не голямата им площ е това, което привлича тълпите туристи в Белоградчик. Скалите са сякаш изваяни с някакъв замисъл – скупчени в причудливи форми, те приличат на гиганти потънали в следобедна дрямка. И наистина, отдавна хора с въображение са ги нарекли – Конникът, Лъвът, Мечката, Мадоната ... Всяка скала или скална група има име и легенда, свързана с него. Скалите ни говорят на техния си неразбираем език, и разказват истории, трупани с хилядолетия. Няма как да останеш безразличен. Сред тази невероятна гледка, показваща могъществото на природата, стоим притихнали и примирени. Къде е мястото на човека в този гигантски замисъл? Какво са нашите дребни житейски дрязги в сравнение с безкрая? Камъните мълчат.


Мислен камък е друго магическо име, свързано със скалите. Смелчаците дръзнали да погледнат от там затаяват дъх пред открилите се урви, скални зъбери и природни прелести. И като че ли да допълнят картинката, скалният орел и малкият лешояд, отдавна присъстващи в Червената книга на България, се реят някъде високо в небето.


Вековният процес на образуване на скалите при Белоградчик, ги е оформил в ансамбъл, представляващ естествена крепост, която била използвана от най-древни времена. Има сведения, че вписаните в скалите крепостни укрепления са строени в три различни периода – римски, средновековен и османски. Белоградчишките скали са част от 100-те национални туристически обекта, а за природна забележителност са обявени през 1949г.

Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg