Автор: admin
Публикувано на: 29.07.2009 14:18:11

Рейтинг:

Великата

Ако за някои от нас Бора Бора е раят на света, то за запалените гмуркачи това е Великата синя дупка, която се намира в пределите на карибската държава Белиз, разположена между Мексико и Гватемала.

Великата синя дупка формира почти идеален кръг, насред Лайтхаус Риф, намиращ се на около 100км. от град Белиз. Диаметърът на природния феномен е 305 метра, а дълбочината му на места достига 125 метра. Той е определен за едно от десетте най-добри места за гмуркане, от световноизвестния мореплавател и изследовател на океаните Жак-Ив Кусто.

Формирането на Великата синя дупка е станало преди около 10 000 години, в края на последния ледников период. Нивото на водата в океаните било много по-ниско, но когато започнали да се топят ледовете то бързо се покачило и довело до заливане на системата от варовикови пещери, които били формирани на мястото на днешния риф. Не е ясно дали в следствие на земетресение или от огромното налягане на водата, но таванът на пещерата се е срутил и се е образувала така наречената Велика синя дупка.

Гмуркачите са привлечени от възможността да се насладят на сталактити и сталагмити под водата, датиращи отпреди десетки хиляди години, както и на богатата флора и фауна, тъй като тук могат да се видят редки видове акули, скариди, тропически риби  и разнообразни корали.

Смята се, че Великата синя дупка е най-голямото образование от този тип в света, като Лайтхаус Риф, заедно с целия Белиз бариерен риф, който е вторият по големина в света, са включени в списъка на световното богатство ЮНЕСКО.

Снимки: johnbullas, malingering, chuck taylor

Читателски коментари

Анонимен 2009-08-30 02:31:54 0 отговори

Анонимен

Такива места са истински кътчета от рая!

Mishef - techjump.org 2009-08-03 21:43:03 0 отговори

Mishef - techjump.org

Това място е нещо невероятно!

Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg