Автор: admin
Публикувано на: 16.07.2009 11:53:54

Рейтинг:

Забраняват
Съветът по туризма на Австралия обяви плановете си да забрани изкачването на свещената за аборигените скала Улуру, известна още като Айерс Рок (Аyers Rock),  която привлича ежегодно стотици хиляди туристи.

Това намерение е предизвикало остри реакции от страна на множество организации и компании, предлагащи туристически услуги, свързани с Улуру, които смятат, че забраната ще доведе до значителен спад на туристите не само в региона, но и в цяла Австралия, защото Айерс Рок е една от основните забележителности в страната.

През миналата година е имало над 30 смъртни случая сред туристите, които са се опитвали да изкатерят скалата по трудния начин. В последствие подобен вид изкачвания са били забранени, но сега общността на аборигените иска да се ограничи изцяло достъпът до Улуру.

Все пак окончателното решение за затварянето на Айерс Рок ще се вземе от правителството на Австралия, което трябва да се консултира с общността на аборигените, чиято собственост върху свещената за тях скала им беше възстановена през 1985г.

Позицията на аборигените относно изкачването на Улуру от туристи, не се различава от тази на австралийския съвет по туризма. За законните собственици на Айерс Рок, присъствието на хора на нея е неуважение към религията им, като по този повод техният говорител Винс Форестър заяви: „Вие не можете да се катерите по покрива на Ватикана, да се качите до върховете на будистките храмове и така нататък и така нататък”.
Галерия Улуру
Читателски коментари
Твоят коментар
Избери самоличност
Регистриран потребител: Посетител Анонимен:

Потребителско име:

Парола:

Произволно име:

URL адрес: http://

Login with Facebook
Коментар:
Проверка:
CAPTCHA

Въведи кода от картинката:

Нашите спонсори



Booking.com

Booking.com
Последни галерии
autoblog.bg | motoblog.bg | travelblog.bg | mamablog.bg | fashionblog.bg | techblog.bg | funny.bg